matchbox

Régi és új matchbox modellek, készletek, katalógusok. Másik oldalam címe: www.matchbox.mindenkilapja.hu Eladó, angol matchbox gyűjtemény érdekel. e-mail: teniszplayer@gmail.hu

Utolsó kommentek

Egy kis történelem II. (1969-82)

2007.10.23. 16:16 teniszplayer

      1969-ben kiadták az első superfast modelleket. Ezek a modellek sokkal jobban gurultak és alkalmasak voltak az autópályákon való gurulásra. 1970-re az egész 1-75 széria átalakult és csak superfast modellekből állt. Uganez a változás ment végbe a king size modelleknél, melyek a superkings nevet kapták. 1973-ban készítették az első rolamatics modelleket, melyeknél a kerekek gurulása közben mindig volt egy vagy több plusz mozgó alkatrész (pl. egy forgó rendőrségi sziréna a No.20 Police Patrolnál, két le-fel mozgó kipufogó a No.39 Clippernél stb.).
 
      Azonban 1973 nem volt egy jó év. Sztrájk, majd ezt követően tűz és áradás is sujtotta a céget. A legtöbb műanyag elemet gyártó részlet tönkrement. Emiatt a yesteryear modellek gyártása szünetelt két évig.

      1974-ben a Lesney Products babákat is elkezdett gyártani (Fighting Furies és Disco). 1977-ben már  kb. 6000 ember dolgozott a cégnél! A cég megvette a Vogue Dolls-t és az AMT-t (egy amerikai, összerakható, műanyag  modelleket gyártó cég) is. Az utóbbit később az Ertl-nek adta el.
 
      1980-ban nehéz idők jöttek a recesszió miatt, de egy banki kölcsönnel egyelőre megmenekült a cég a csődtől. Ekkor kereste meg David Yeh (az Universal Toys-tól) Leslie Smith-t és Jack Odellt, hogy a gyártást vigyék át Ázsiába. Eddig is gyártottak pár modellt Japánban, de a magas költségek miatt ott nem érte meg a tömeggyártás.

      1982 elején a Lesney-nek már több mint 15 millió dolláros adóssága volt. Megjelentek a hitelezők. Megkezdődtek a tárgyalások a cég eladására. 1982 június 11.-én szomorú napra virradtunk: a cég csődbe ment.

      Ezzel nincs még vége. Folytatása a következő részben.
 
     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matchbox.blog.hu/api/trackback/id/tr88204927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása