matchbox

Régi és új matchbox modellek, készletek, katalógusok. Másik oldalam címe: www.matchbox.mindenkilapja.hu Eladó, angol matchbox gyűjtemény érdekel. e-mail: teniszplayer@gmail.hu

Utolsó kommentek

Egy kis történelem I. (1947-1969)

2007.10.12. 22:55 teniszplayer

   

1947 június 19.-én Leslie Smith és Rodney Smith (csak névrokonok voltak és nem testvérek) létrehozták a "Lesney Products" nevű céget. A cég neve a Leslie név első és a Rodney név utolsó szótagjából áll. Megvettek Londonban egy régi épületet és elhatározták, hogy fröccsöntéssel fognak foglalkozni. John W. Odell társult hozzájuk és magával hozta az öntészetben szerzett tapasztalatait és tudását. A cég kisebb öntvényeket készített, de rövidesen  kevesebb lett a megrendelés és ki kellett találni valamilyen más terméket, hogy a cég fenn tudja tartani magát. Más hasonló cégek játékok gyártásával is foglalkoztak és ezt az utat követték ők is (Ha lett volna elég megrendelés most nem lennének Matchboxok, de szerencsére vannak.). 1948-ban készültek az első játékok, amiket kis boltokban adtak el Londonban. 1952-ben a cég már a Woolworth áruházakba szállított játékokat a karácsonyi szezonra.

     Az első öntött modell 1948-ban a Aveling Barford diesel road roller (úthenger volt), melyhez még 17 másik modell jött 1953-ig. Ekkor még nem volt egy kialakult kép a gyártók fejében, hogy milyen irányba is kellene elindulni. 1953-ban Jack Odell kifejlesztette a kisebb léptékű modelleket. Ezeknek a modelleknek nagy sikerük lett és 1-75 szériának kezdték hívni őket. 1954-ben a nagyobb modellek gyártását abbahagyták és az új termékekre koncentráltak.

     Annak érdekében, hogy a játékokat ne csak Londonban tudják értékesíteni a cég keresett egy ügynököt, aki a marketingre specializálódott. A céget, akivel kapcsolatba léptek Moko-nak hívták (Gondolom ez a név többeknek ismerősen cseng.).
Moses Kohnstam német ügynök volt Nürnbergből és 1900 körül jött Angliába, hogy a játékipart fejlessze. A csomagolásra, a raktározásra, az elosztásra és az anyagi támogatásra specializálta magát, és ezekben a dolgokban segített a kisebb játékgyártó cégeknek. Munkája fejében az eladott áruk értékének bizonyos százalékát kapta. Szóval az ő cégének a neve volt Moko és a csomagoláson mindig fel volt tüntetve ez a név (mindegy, hogy melyik cég gyártotta a terméket). Ezért van a régi dobozokon a Moko felirat.

      Egyébként a "Matchbox" márkanév 1953-ban lett bejegyezve és 50%-ban a Moko tulajdona volt. 1954-ben 18 különböző modellt gyártottak és értékesítettek a Moko cégen keresztül. Közben Rodney Smith Ausztráliába költözött, így Leslie Smith és Jack Odell írányította tovább a Lesney-t. A Lesney 1959-ben kivásárolta a Moko-t és saját prospektusain reklámozta a modelleket.

     Közben 1954-ben a Lesney kapcsolatot teremtett egy amerikai ügynökkel, Fred Bronnerrel. Az 50-es évek végére ő lett az egyedüli amerikai importőre a Lesney termékeknek. 1964-ben megalapították a Lesney Products (U.S.A.) nevű céget a Lesney amerikai leányvállalatát, melynek Fred Bronner lett az első  elnöke.

     Az 1-75 széria hihetetlenül sikeres volt, de a 60-as évek végén jött a nagy kihívás, amikor a Mattel kiadta a Hot Wheels modelleket, melyek gyorsak voltak és nagyon jól gurultak az autópályákon. Ki kellett találni valamit, hogy ne veszítsék el a piacot. 1969-et írunk, amikor kijönnek az első Superfast autók. Jól gurultak és minden tekintetben megfelelő ellenfelei voltak a Hot Wheels modelleknek.

      Az adatok Charlie Mack amerikai gyűjtő egyik könyvéből vannak. Charlie gyerek kora óta gyűjti a Matchboxokat és már több tízezer darab modellje van. Ezúton köszönöm neki a sok-sok információt, amit összegyűjtött az évek során.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matchbox.blog.hu/api/trackback/id/tr17194864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása